L-цитрулинът в динения сок спомага увеличаването на мускулната маса, подобряването на спортните постижения и облекчава мускулните болки след тренировка, показва изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
 

Екипът на д-р Енкарна Агуайо обяснява тази огромна полза от динения сок за спортуващите със следните факти: в 100 грама от динения сок се съдържат 8,1 милиграма витамин С, 4,532 микрограма ликопен и 303 милиграма бетакаротен - мощни антиоксиданти, които предотвратяват увреждания на ДНК и защитават тъканите от рак.

 
Съдържащият се L-цитрулин не е от жизненонеобходимите аминокиселини, понеже се синтезира и в човешкия организъм - в тънкото черво. Когато бъде погълнато с храната обаче, съединението се преобразува в L-аргинин и азотен оксид.
 
Цитрулинът, както и аргининът, са от значение за вазодилатацията – разширяването на кръвоносните съдове, особено на големите артерии и вени. Азотният оксид пък се използва от гладката мускулатура, която се отпуска под негово влияние. Това като резултат води до облекчаване работата на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
 
Азотният оксид поддържа еластичността на стените на кръвоносните съдове, спомагайки превенцията на хипертония. Когато сърдечносъдовата система работи оптимално, вероятността от развитие на кръвен съсирек, водещ до инсулт или инфаркт, пада значително, а снабдяването на мускулната тъкан с хранителни вещества и кислород е възможно най-благоприятно за нейното успокояване, укрепване и нарастване.
NEWS_MORE_BOX
 
Допълнителната полза от цитрулина е, че се свързва с амоняка в черния дроб и го извежда от организма. Амонякът може да бъде силно токсичен за черния дроб. Натрупва се не само при натравяне, но и при неправилно хранене, комбинирано с тежка физическа активност.
 
Екипът на д-р Агуайо провежда изследването си с участието на две групи спортисти, едни от които консумират напитки, изкуствено обогатени с L-цитрулин, другите – чист сок от диня. След шест месеца и двете групи показват подобрения по повечето наблюдавани показатели, но при втората група, те са значително по-изразени.
 
Изследователите извършват множество изследвания: за издръжливост и сила, както и кръвни тестове, които са категорични - L-цитрулинът от пресен динен сок се усвоява много по-добре, отколкото чрез хранителни добавки. Това се дължи на неговата висока биодостъпност - в този си вид, полезната съставка се използва от тялото по-лесно и ефикасно.