Ezine.bg»Статии»Здраве»Мащерката гони хрема, сок от лук против кашлица

Мащерката гони хрема, сок от лук против кашлица

Мащерката гони хрема, сок от лук против кашлица

Болестите чукат на вратата, но с някои мощни оръжия на природата, няма как да ги пуснете да влязат. Против простудни заболявания народната медицина ни дава мощни оръжия, с които да защитим тялото си. При редица заболявания можем да използваме различни билки, етерични масла и ефикасни домашни средства.

За да се справите с ужасната хрема, се препоръчват инхалации с мащерка и с масло от евкалипт. Инхалатор може да намерите във всяка аптека, но ако все пак не успеете, пригответе си го лесно в домашни условия. В подходящ съд изсипете гореща вода, добавете няколко капки масло и дръжте главата си над него, като я покриете с кърпа.

Вдишвайте и издишвайте плавно през носа в продължение на 10 минути, като тази процедура правете по веднъж на ден, докато хремата не отмине. Тайната на тази процедура се крие в способността на парата да разтваря секрета, етеричните масла от мащерка и евкалипт действат прочистващо. Препоръчително е да не използвате тези масла за ароматизация на стаята.

Мащерката гони хрема, сок от лук против кашлица

Неприятната кашлица лесно може да преборите със сок от лук. За целта обелете една глава от полезния зеленчук, накълцайте го на ситно, сложете го в купичка и го поръсете с малко захар. Оставете лукът да престои със захарта между 3 и 6 часа, за да пусне добре сока си. Пийте по 1 лъжичка от него в продължение на целия ден. Благодарение на маслата със съдържание на сяра, които има в лука, секретите се разтварят и хранопроводът ви се прочиства и дезинфекцира.

Мащерката гони хрема, сок от лук против кашлица

Ако кашлицата ви е суха и дразнеща, от полза ще ви е чай от корен от ружа. Смесете го с исландски лишей, плод от анасон, резене и липов цвят. Залейте 1 с.л. от сместа с гореща вода, оставете я да се запари за 10 минути и я прецедете. Отварата се пие по няколко пъти на ден, като е добре да я подсладите с малко мед.

Ако имате болки в гърлото, ефикасно средство за облекчаване на състоянието ви е компрес с извара. Наложете със слой от един пръст извара върху памучна кърпа и увийте около врата. Отгоре се увийте с шал и стойте така, докато изварата изсъхне. Този млечен продукт има свойството да охлажда, да действа отбъбващо и да спира възпалителните процеси. Компресът се прави всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest