Американци стигнаха до заключението, че аминокиселината аргинин може да помогне в борбата със затлъстяването. С богато съдържание на такава са морските храни, водораслите, сокът от динята, ядките, някои меса, соевите изделия и други.

 

Според Г. Лу, специалист по нутрология и старши научен сътрудник в департамента по ветеринарни науки към Тексаския университет, A&M добавките с аргинин пренасочват разградените хранителни вещества за увеличаване на мускулната маса.


 

В лабораторни условия гризачи са били подложени на ниско- и високомаслен режим на хранене. Добавянето на аргинин за около 12 седмици намалява натрупването на мазнини и при двата вида диета с 65 и 63% съответно. При това не се регистрират никакви странични ефекти. При прасетата наблюденията показват ограничено трупане на мазнини и повишаване на мускулната маса.

 

Според изследователите също се намалява и серумното ниво на разклонените аминокиселини. Те се свързват с инсулинова резистентност при затлъстяване.