С Божията помощ цярът израства от Земята и разумният човек не го пренебрегва...

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Сок с антимигренозно действие - ябълки, джинджифил, краставица, копър, моркови, зеле, магданоз

Следват рецепти на няколко сока, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре, особено когато настъпят горещите пролетни и летни дни. 
Първия сок пия, когато имам главоболие или имам стомашно неразположение. 
Втория е един глутаминов взрив от голяма порция зеле. Както споменах в предишния си пост за изцелението (Изцеление чрез хранене - бел.пр.) глутаминът е една от най-богатите амино киселини в организма, която се използва от клетките на стомашно-чревния тракт за заздравяване на червата. Говеждо, пиле, риба, зърнени храни и млечни продукти (т.е. високопротеинови храни) са все много богати източници на аминокиселини, но открих, че зеленчуковите сокове имат двойното действие да успокояват възпаление и в същото време да заздравяват червата. Червеното цвекло също е много богат източник на глутамин и по тази причина може да замени един от морковите в зеленчуковия сок, но захарното съдържание в цвеклото е по-високо, така че не пийте постоянно сока си с червено цвекло. 
В допълнение - и двата сока са направени със сокоизтосквачка и са достатъчно сладки от ябълките и морковите (така че няма нужда от подсладители - захар или мед). 

Защо точно тези съставки? 

Ябълки: Знаете прословутото изречение, че "Една ябълка на ден държи доктора надалеч"? Дори и да е преувеличено твърдението, за мен ябълката е фантастичен плод. Изследванията сичат, че консумацията на ябълки намалява риска от различни видове рак, кардиоваскуларни проблеми, астма и диабет тип 2. Плода има изключителни антиоксидантни своийства, съдържа множество фитохимикали - в това число Кверцетин (Quercetin е биофлавоноид, който притежава мощни антиоксидантни свойства и подобно на други биофлавоноиди, има свойството да укрепва клетъчните мембрани - бел. преводач).  

Джинджифил:  Джинджифилът е исторически доказал се тоник срещу стомашни неразположения. Когато си правите чай или натурален сок е много добре да си слагате парче пресен джинджифил в него. От опит разбрах, че има и прекрасен антимигренозен ефект - всеки път, щом усетя идването на главоболието, си правя сок от джинджифил - клкото е по-силна болката, толкова повече джинджифил слагам. Ако досега не сте слагали джинджифил в сока си, може да ви се стори твърде силен и агресивен, затова започнете с малко количество - парченце 1 инч (1 инч = 2.6 см - бел пр.) и увеличавайте постепенно това количество.

Краставица: Спомняте си за парченцата краставички, слагани върху очите, за намаляване на подпухването (или сте виждали по реклами/ филми)? Добре, представете си, че краставицата прави същото за червата ви. Тя съдържа витамин Ц и кафеена киселина (Независимо от името си, тя няма нищо общо с кофеина - бел.пр) - и двете помагат за намаляване на възпалението и подуването.

Копър: Копъра има газогонно действие и може и да предотврати образуването и натрупването на газове. Неговите спазмолитични свойства са полезни и за успокояване на стомаха. Като антиоксидант и противовъзпалителен зеленчук, той съдържа витамин С, бета-каротин, анетол (Етерично масло от анасон - бел. пр) и лимон̀ен (фитохимикал - безцветен течен терпен с миризма на лимон. Оттам идва и името му, тъй като се съдържа в големи количества в кората на лимона и на други цитрусови плодове, както и в етеричните масла). 

Моркови: Морковите са най-добрия приятел при всеки хранителен режим - вкусни са сурови ли готвени, съдържат голямо количество нутриенти - специално бета-каротин, витамин К, Ц и калий. Обичам и предпочитам да използвам моркови - обичам вкуса им, но и най-вече за това, че имат силни антиоксидантни свойства. 

Зеле: Както споменах, зелето е добър източник на глутамин, което е основната причина да го включвам в соковете си. Зелето и е източник на витамин К, Ц и различни фитохимикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Различните сортове зеле съдържат уникални количества микронутриенти и фитохимикали - затова препоръчвам за употреба всички видове зеле. Може да се сменят - една седмица - червено зеле, следващата - зелено, после - савойско и пр. 

Магданоз: Включването на пресни билки в диетата може да донесе много ползи, тъй като почти всички са силни натиоксиданти. Магданозът съдържа бета-каротин, витамин Ц и множество фитохимикали с антиоксидантни свойства. Вкуса му е страхотен при прибавяне към морковения сок !





















Aнтимигренозен сок
Състав: 
1 ябълка
1-3 инчово парче свеж джинджифил
1/2 краставица
1 стрък копър

Сока от горните съставки, е около 12 унции (1 1/2 чаша).

Тоник за спокойни черва/ стомах
Състав:
2 моркова
голяма връзка све магданоз
1/2 глава зеле

Излиза около 8 унции (1 чаша) сок. 




------------------------------


Ако имате възможност, купувайте органични зеленчуци за сока си. Има си доста предимства - смятам скоро да пиша за това.
Засега се надявам да съм била полезна с превода и разпространението на този прекрасен материал, взет от Daily Dietribe.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...