Доматеният сок е добър източник на ликопен. Антиоксидантът е известен с протективните си качества срещу ракови и сърдечни заболявания. Освен това, стимулира кръвообращението и спомага за намаляване на кръвното налягане. Ликопенът е мастноразтворим, затова добавянето на няколко капки олио или зехтин в напитката гарантира по-доброто му усвояване.


Известни количества ликопен могат да се открият и в човешки тъкани. Например в кръвта, като резултат от поглъщането на храната.


Пиенето на доматен сок помага за повишаване скоростта на метаболизма и подобряване на храносмилането, което благоприятства и намаляването на тегло.



Сокът от домати е богат на витамин С, важен за поддържането на силна имунна защита на организма. Витаминът е и с ключова роля в борбата с оксидантния стрес, както и кофактор за някои ензими, ангажирани в синтеза на колагена, обмяната на мастните киселини, енергийното обезпечаване на биохимичните процеси и др.


Доматеният сок съдържа и калий, който е незаменим нутриент за човешкия организъм. Ниското ниво на калий в организма води до обща слабост и неразположение.


Две чаши доматен сок всеки ден, съдържащи 15 мг ликопен, могат да бъдат достатъчни за заздравяване на крехки кости, казват специалисти от университета в Торонто. Според тяхното изследване, червената напитка е полезно средство за предпазване от заболявания като остеопороза.


Чаша доматен сок на ден може да допринесе за запазване на ниски нива на стреса, показа наскоро проведено изследване.


Консумация на доматен сок, смесен със сок от спанак, спомага облекчаването и предотвратяване на запек. А за успокояване симптомите на махмурлук се препоръчва коктейл от 100 мл доматен сок, 100 мл сок от краставица, 10 мл сок от спанак и 1 супена лъжица зехтин, преди лягане.


Доматеният сок трябва да се избягва обаче от хората, които имат камъни в бъбреците или заболявания на жлъчния мехур, предупреждават експерти.