zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Доматения сок: разнообразни ползи за здравето ни



Доматения сок: разнообразни ползи за здравето ни

Доматите са богат източник на витамини, минерали и фибри.

здраве.bg

Доматът днес е нещо, без което трудно можем да си представим една трапеза. Доматите са неизменна част от много салати и готвени ястия. Но само преди 4-5 века доматът дори не бил считан за ядивен, бил известен като „вълча праскова” и се е смятал за отровен. Яркочервеният плод на растението карал хората да бъдат подозрителни и то било класифицирано като член на смъртоносната група растения в рода на беладоната.

Доматите произлизат от Централна и Южна Америка. Испански пътешественик пренесъл растението в Европа в началото на 16-и век поради декоративната му привлекателност, но плодът не бил считан за ядлив.

Италия била първата страна, която оценила доматите като храна и започнала да ги култивира. Французите пък считали доматите за афродизиак и ги нарекли „любовна ябълка”. В края на 19-и век пък се появили първите консерви с доматена супа.

Най-добре е доматеният сок да бъде без добавена сол или за предпочитане прясно изцеден вкъщи. Той съдържа много малко калории, наситени мазнини и холестерол. Освен това има ниско съдържание на натрий и е богат източник на много витамини - А, С, В6 и К, тиамин (витамин В1), ниацин (витамин В3) и фолиева киселина, както и на минералите желязо, калций, фосфат, магнезий, мед, калий и манган.

Не на последно място доматеният сок е богат на фибри, а по-голямата част от калориите му идват от естествено съдържащи се в него захари.

Ако пием дори само по една чаша доматен сок на ден, това ще ни помогне да се предпазим от множество сериозни болестотворни процеси и да се възползваме от много и различни ползи за здравето ни.

Антиоксиданти

Доматите са богат източник на антиоксиданти. Те помагат на тялото да се прочисти от свободните радикали, които причиняват оксидация на тъканите, водеща до възпаления и потенциален риск от развитие на сериозни и хронични заболявания.

Антиоксидантите, според общоприетото схващане, ни помагат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.