Търсене в този блог

петък, 27 март 2020 г.

ПРАВИЛА за приготвяне на зеленчукови сокове


Зеленчуците могат да бъдат замърсени с микроби или химикали по време на периода на растеж, така че обработката трябва да става много внимателно. Развалените и повехнали зеленчуци трябва да бъдат отстранени. 
Особено внимание следва да се обърне на грудковите зеленчуци (например картофи), които понякога се използват необелени. Те трябва да се измиват под течаща вода като се използва четка.


Не дръжте обелени зеленчуци на открито или във вода. За да запазите максимално витамините, използвайте веднага. 


Сокът може да бъде извлечен по няколко начина, но най- удобно е да използвате сокоизтиквачка или блендер.


Смесеният сок е препоръчително да се пие веднага. Смята се, че има най-голяма лечебна сила в продължение на 20 минути. Въпреки това, има и някои изключения, като например сока от цвекло. Той трябва да престои на хладно място в продължение на 2 часа преди консумация.
В консервираните сокове витамините са по-малко отколкото в пресните. 


Препоръчва се, сока да се пие  бавно, на малки глътки или с помощта на сламки. КОнсумирайте най-малко 30 минути преди храна. 


Сок, направен от билки, трябва да се смесва с други зеленчукови сокове в съотношение 01:02. Не се препоръчва пиене на сок извлечен от лук, чесън, хрян, ряпа, репички и други лютиви зеленчуци  в големи количества. По-добре е да се използват като добавка (1-2 супени лъжици) към други сокове.


Ако приготвяме сок от цвекло, количеството му е препоръчително да бъде  една трета от общото количество.


За да има ефект соколечението, е необходимо да се изключат от менюто храни богати на мазнини. Яжте храни понижаващи холестерола.
Това са: сокове от червено френско грозде, арония, стафиди, овесена каша, подправки - черен и бял пипер, къри, джинджифил, карамфил. Те понижават холестерола в кръвта. Бобовите растения също съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.

1 коментар: