Сокът от червено цвекло подобрява мозъчната дейност, показва ново американско проучване. Според учените откритието може да бъде в полза на хората, които страдат от загуба на паметта.
 



В някои зони в мозъка притокът на кръв намалява с възрастта. Предполага се, че това е свързано със състояния като деменция и намаляване на когнитивните способности. В продължение на четири дни участниците в проучването, на приблизителна възраст 70 години, пият сок от червено цвекло. Наблюденията на учените показват значително подобрение на мозъчната дейност на доброволците.

 


Досегашните изследвания показват, че сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане. Освен това, той е полезен за сърцето, издръжливостта на мускулите, дава допълнително енергия и подобрява тонуса.

 



Цвеклото съдържа средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.

 


Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Хлорофилът, който съдържа цвеклото, пък го прави ценна  съставка в менюто на хората с анемия.