Новини

Сокът от диня помага при висока температура

Динята подобрява процеса на смилане и усвояване на храната

Диня
Динята е прекрасно диуретично средство

Динята (Citrullus lanatus) произлиза от Южна Африка. В Китай кората ѝ се пържи, вари или маринова. Семената ѝ са богати на мазнини и белтъчини и се използват за производство на растително масло. Прясната диня освен като разхлаждащ плод се използва и за ароматизиране на напитки.

Динята е източник на пектинови вещества, растителни влакна (фибри), витамините А, В1, В2, В9, С и РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий. Тя подобрява процеса на смилане и усвояване на храната. Фолиевата киселина, която се съдържа в нея, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Тя участва в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира обмяната на течностите в организма. Затова динята е прекрасно диуретично средство и помага при заболявания на бъбреците и черния дроб. При камъни в бъбреците, цистит и нефрит трябва да се приема с храната до 2 – 2.5 кг на ден. Под влияние на веществата, съдържащи се в плода, солите преминават в урината и се изхвърлят от организма.

Динята е полезна при анемия, защото фолиевата киселина съдържа соли на желязото.

Консумацията на диня спомага за премахването на холестерола от организма, следователно динята е много полезна при хипертония и атеросклероза.

Сокът от диня помага при висока температура.

При ангина гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло.

На вашето внимание

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Jennifer Bielinski
Снимка:

SXC