Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезен сокът от картофи

За какво е полезен сокът от картофи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Картофи

Картофите са много полезни, те съдържат ценни хранителни вещества. Освен нишестето картофите съдържат протеини и мазнини, целулоза и хранителни влакнини, органични киселини и много витамини.

Картофите съдържат витамин С, Е, РР, витамини от групата В, каротин, калий, магнезий, натрий, желязо, калций. Суровите картофи съдържат полезна натурална захар, която лесно се усвоява от организма.

Сокът от сурови картофи е ценен продукт както за профилактика, така и за лечението на различни заболявания. Картофеният сок е полезен за лечението на външни и вътрешни проблеми.

Сокът от картофи трябва да се консумира веднага след приготвянето му. Най-добре е да се изстисква сокът от сурови картофи със сокоизстисквачка. Може да се използва и провереният от векове начин – картофите се настъргват на едро и се прецеждат и изстискват през марля.

Най-добри за получаване на сок са розовите и червеникавите картофи с продълговата форма, те съдържат повече витамини и полезни вещества.

Сокът от картофи е полезен само от юли до февруари, защото след това в старите картофи се натрупва соланин – токсично вещество, което може да предизвика отравяне.

Преди да пиете картофен сок, поне един ден трябва да се храните предимно с плодове и зеленчуци. Изключете от менюто си солените, пикантните и месните храни, докато се лекувате с картофен сок.

Подут Стомах

Картофеният сок има лечебно въздействие върху стомаха. С негова помощ може да бъде излекуван хроничният гастрит, язвата, колитите и запекът.

Киселините също изчезват след няколко дни лечение с картофен сок. Курсът на лечение продължава десет дни, след което следват десет дни почивка.

Чаша прясно изцеден картофен сок се изпива сутрин на гладно, след това се ляга за половин час. Закусва се не по-рано от един час след изпиването на сока.

Една чаша сок се получава от три картофа. Резултатът от лечението се проявява след няколко дни. При гастрити с повишена киселинност се пие по половин чаена чаша картофен сок преди хранене в продължение на десет дни.

При язва на стомаха и на дванадесетопръстника се пие по четвърт чаша сок дневно, след това по половин, после по три четвърти чаша. Пие се по три пъти в продължение на двадесет дни, половин час преди хранене.

Запекът и главоболието ще се премахнат, ако три пъти дневно пиете по половин чаена чаша картофен сок. Той намалява кръвното налягане и е полезен за хипертониците.

Ако сте постоянно под стрес и сте изнервени, три пъти дневно, половин час преди хранене, пийте смес от две части сок от картофи, две части сок от моркови и една част сок от целина. Общото количество за един прием е половин чаша зеленчуков сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest