Gotvach.bg»Статии»Диети»Сок от домати против затлъстяване

Сок от домати против затлъстяване

Сок от домати

Безценни и полезни са соковете от плодове и зеленчуци. На всичкото отгоре са невероятно вкусни и освежаващи. Освен ако нямате лекарска препоръка да избягвате фрешовете от определени дарове на природата, чувствайте се свободни да пиете прясно изцеден сок по всяко време на денонощието.

Сред най-полезните сокове са тези от домат и тиква. Доматеният сок притежава свойството да стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, с което пречиства червата и създава усещане за лекота.

Поради ниската си калоричност може да се консумира смело от хора с наднормено тегло, като би спомогнал за намаляване апетита, а от там и за топенето на излишните мазнини. В прясно изцедения сок се съхраняват силно активни фитонциди, потискащи процесите на ферментация и гниене в червата.

Прясно изцеденият сок от домати е добре да се консумира, когато хапваме меса. Той действа благоприятно, като разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. Освен това червената течност понижава риска от ракови образувания и е препоръчителен да се консумира от бременни и кърмачки.

Диетолози и специалисти съветват да пийнете чаша доматен сок това 20-30 минути преди ядене, защото така ще повишите храносмилателната дейност на стомаха и червата. Ако ви е безвкусен и идеята да го овкусите със сол ви изглежда примамлива, по-добре се откажете.

Добавянето на сол намалява лечебните му свойства, но има алтернатива. Избегнете солта, като прибавите в напитката си малко счукан чесън и пресни зелени подправки. Най-подходящи са копър, магданоз и босилек. Все пак, ако страдате от остър гастрит, язва, панкреатит и холецистит, избягвайте да пиете доматен сок.

Друг безценен прясно изцеден сок е този от тиква. Той носи невероятно много ползи на организма. Древните римляни са го считали за афродизиак, който на 100 % повишава любовния апетит. В сока от тиква се съдържат захароза, полезни пектини, калий, калций, магнезий, желязо, мед, кобалт. Освен това е богат на витамин С, В1, В2, В6, Е, бета каротин.

Сок от моркови

И тиквеният сок има свойството да подобрява работата на стомашно-чревния тракт, спомага за жлъчкоотделянето. За онези от нас, които са засегнати от сърдечносъдови заболявания горещо се препоръчва редовната консумация на сок от тиква, защото той повлиява благоприятно и на отоците. Ако имате проблеми със ставите в резултат на нарушена обмяна на веществата, чаша сок от тиква може да помогне и в този случай.

Оранжевата течност идва на помощ и когато има проблеми с бъбреците и черния дроб. В тези случаи се прилага половин чаша един път дневно. Ако ви мъчи безсъние, се препоръчва да се пие нощем по 50 мл сок от тиква с мед. Против камъни в бъбреците и в пикочния мехур дозата е 1/4 или 1/2 чаша три пъти дневно. В продължение на 10 дни. Най-добрата новина за тиквения сок е, че практически няма противопоказания за приема му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest