Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пресен сок от тиква помага при камъни в бъбреците

Пресен сок от тиква помага при камъни в бъбреците

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Сок от тиква

Учените все още не могат да определят какво точно е тиквата – плод или зеленчук. Но е ясно едно – че да се пренебрегва тиквата през есента е истинско безумие.

Красивият оранжев плод е истинско богатство от витамини, приятен вкус и разнообразие от различни вкусотии, които може да се приготвят от тиква.

Витамините А и Е, които са известни като витамини на младостта, активно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, спомага за кръвосъсирването.

Не по-малко редкият витамин Т помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването, затова ястията от тиква се смятат за идеална гарнитура към месо.

В тиквата се съдържа желязо, което помага при анемия, както и пектинови вещества, които изкарват токсините от организма и намаляват нивото на вредния холестерол.

Витамин D е изключително полезен за децата, защото ускорява ръста, предпазва от рахит, подобрява настроението. Дори полезните моркови отстъпват на тиквата пет пъти по количеството бетакаротин, който е толкова полезен за любителите на компютри и хората с лошо зрение.

Целулозата, на която е много богата тиквата, предпазва от сериозни заболявания, сред които и диабет, а витамин С, който с съдържа в оранжевата вкусотия, укрепва имунитета, защитава от настинка и намалява високото кръвно.

Тиквените семки съдържат така необходимия за човешкото тяло цинк. Шепа тиквени семки подобряват настроението, което обикновено не е много розово през есента. Освен това тиквените семки са едно от най-старите средства за премахване на глисти.

Тиква

Ароматен компот от меката част на тиквата с лъжица мед помага при безсъние, а отвара от тиква помага срещу висока темпратура. Тиквата е полезна и за прекаралите хепатит А – биологично активните вещества в нея възобновяват антиоксидантната функция на черния дроб.

Пресният сок от тиква, който подобрява работата на стомашно-чревния тракт, е добре да се пие по половин чаша на ден. Той помага при камъни в бъбреците и пикочния мехур, повишава нивото на хемоглобин в кръвта.

Мъжете, които страдат от възпаление на простатата, трябва да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици.

Тиквеното олио е идеална алтернатива на животинските мазнини. Благодарение на високото съдържание на ненаситени мазнини, растителни белтъчини и минерали то отдавна е част от здравословното хранене.

Тиквеното олио се използва и като лечебно-профилактично средство, защото подобрява състава на кръвта, благотворно влияе на работата на бъбреците и пикочния мехур.

В някои случаи обаче прясноизцеденият сок от тиква и суровата тиква могат да бъдат опасни за хората, които страдат от болести на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Тиквата е противопоказна при хора с тежка форма на диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest