Сок от червено цвекло сваля кръвното

42021
Сок от червено цвекло сваля кръвното

Пиенето на чаша сок от червено цвекло понижава кръвното налягане, установиха британски учени. Учените казват, че нитратите в червеното цвекло разширяват кръвоносните съдове и подпомагат притока на кръв.

Белтъкът сваля кръвното налягане

Яйчният белтък може да помогне в борбата срещу хипертонията, установиха учени от Китай. Резултатите от техните изследвания бяха предста...

Пиенето на 250 милилитра намалило кръвното налягане с 10 милиметра живачен стълб при 15 пациенти, участващи в изследването, като някои от тях върнали кръвното си налягане в нормални граници. Понижаването на кръвното започвало след три до шест часа и можело да бъде усетено един ден по-късно.

Нитратите се намират в почвата, откъдето се поемат от зеленчуците чрез корените и така им помагат да растат. "Бяхме изненадани колко малко нитрати са необходими за толкова голям ефект. Надяваме се, че увеличаването на приемането на зеленчуци с високо съдържание на нитрати като зелените листни зеленчуци или червеното цвекло може да се превърне в начин на живот, който човек лесно може да възприеме, за да подобри сърдечно-съдовото си здраве", заяви изследователката д-р Амрита Ахлувалиа, съобщава БГНЕС.

"Изследването подкрепя съвета да приемаме големи количества зелени зеленчуци. Но са ни необходими по-големи изследвания на пациенти, за да установим дали богатите на нитрати зеленчуци са ефективно средство за понижаване на кръвното налягане в дългосрочен план", заяви проф. Питър Вейсберг, директор на Британската сърдечна фондация, която финансирала изследването.

Откриха пряка връзка между съня и диабета

По-малката секреция на мелатонина, хормон, който стимулира съня, е свързана с повишен риск от диабет (тип 2), разкрива проучване, публи...

Британските учени, които с години изследват понижаването на кръвното налягане от червеното цвекло, отбелязват, че е необходима още работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...