Здраве и красота

ЕС съветва: пийте сок от моркови!

23.03.2006г. / 16 06ч.
Аз жената
ЕС съветва: пийте сок от моркови!

От вчера у нас стартира мащабна рекламно-образователна кампания “Морковче”, финансирана от Европейския съюз и Полша, която цели да ни стимулира да пием повече нектари и сокове от моркови, заради ценните свойства на този зеленчук. Данните показват, че консумацията на нектари и сокове от моркови в България е много по-ниска от средната за Европа – 0.2 литра срещу около 4 литра на глава от населението. Като цяло плодовите и зеленчуковите нектари и сокове са най-популярни в Германия, Финландия, Дания, Холандия, Франция и Испания. Полша е най-големият производител на моркови в ЕС и е четвърти по големина в световен мащаб след Китай, САЩ и Русия. Повече интересни факти за полезните качества на морковите, ще намерите на новия сайт www.morkovi.com.

Защо морковът е здравословен?
Морковът е нискокалоричен, а същевременно съдържа целулоза и е богат с витамини и минерални соли. Съдържа витамин a, витамини от групата b и витамин c, които поддържат съпротивителните сили на организма. Освен това съдържа целулоза и, преди всичко пектини, които отстраняват от организма ни много токсини и вредни вещества, напр. холестерола. Морковът съдържа също така калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган.

По какво се различава морковът от другите зеленчуци?
Морковът съдържа много бета каротин, от който организмът ни произвежда провитамина A необходим, между другото, за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите ни могат да се приспособяват да виждат в тъмното. Витамин A подпомага имунната система на човек и въздейства върху здравето на кожата. Често е наричан “витаминът на растежа”, тъй като е необходим за правилното развитие на организма. Бета каротинът, който се съдържа в моркова има още една важна мисия. Предпазва кожата от стареене и я защитава от UV излъчванията. Бета каротинът е безопасен за организма, тъй като неизползван е изхвърлян в процеса на обмяна на веществата. Морковът съдържа микроелементи, между другото калий, фосфор, калций и желязо. Благодарение на калия кожата става стегната и гладка, а бръчките не се задълбочават.

Защо морковът е отглеждан на цялата планета?
От всички отглеждани зеленчуци само картофът е по-популярен от моркова. Но ако се замислим върху вкусовите и здравословните качества на моркова ще осъзнаем, че именно той би трябвало да бъде безспорен лидер.

Защо морковът ни помага да запазим добра фигура?
Целулозата, която се съдържа в моркова въздейства благоприятно върху правилното храносмилане. Благодарение на това по-лесно можем да поддържаме стройно и слабо тяло.

Защо диетиците препоръчват моркова както на младите, така и на възрастните?
Морковът е вкусен и не дразни стомаха. Благотворно действа върху храносмилането и доставя на организма ни много естествени активни хранителни вещества.

Коментирай
1 rate up comment 26 rate down comment
Наталия ( преди 11 години )
а като брой по колко моркова на ден е нормално да се хапват-аз ям по 2.аз започнах да ги ям заради кожата преди 1 година,имах мн белези от пъпки ,сега вече е супер(е не само от морковите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Емилия и Благовеста ( преди 11 години )
Правилно е написал Венцислав Баев(съученик ни беше)Само да допълним:)Прясноизцеденият сок от моркови е царят на зеленчуковите сокове. Бета-каротинът е много полезен за зрението. Но за неговото усвояване задължително трябва да се изяде и някаква по-мазна храна най-добре салата, подправена с растително масло.Не бива да се злоупотребява със соковете от моркови. Излишъкът на бета-каротин претоварва черния дроб, а кожата може да придобие жълтеникав оттенък. На ден се препоръчва да се пие не повече от 1/2 л сок от моркови. А за витаминна профилактика е достатъчна и 1/2 чаша. При киселини пийте по 250 мл пресен сок. За подобряване на паметта смесете 1/2 чаша сок от моркови и 1/2 чаша прясно мляко. Също така пречиства черния дроб от застоялата жлъчна течност и коагулираните токсични отпадъци, които са се трупали с години в резултат от яденето на химически отровени храни и неправилни хранителни комбинации.Фрешът от моркови е противопоказен при остра язва и разстройство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
венцислав ( преди 11 години )
Моркови, в големи количества не се препоръчват при пушачите, тъй като вдигат риска от рак на белия дроб, разбира се ако се консумира години наред в големи дози витамин А (това знам от широко медицинско изследване правено 90-те години)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ожиуежи ( преди 11 години )
Ок, значи сокът от моркови е полезен, но ако се ограничавате до половин литър на ден, примерно (две три чаши). Ако се претоварва човек с такъв сок с литри, не е добре за черния дроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
росица ( преди 11 години )
искам да попитам дали сока от моркови в големи количества може да баде вреден защото дащеря ми пие прекалено много и не мога да я откажа. вече цвета на кожата и стана морковен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Антоанета ( преди 11 години )
Когато бях малка страшно мразех всякакви зеленчуци. От 4-5 години съм страстен пушач, опитвах се да ги откажа неколкократно, но максимума в който не съм палила цигара е 6 часа.Реших да опитам нов петод: Да заменя цигарите със солети и моркови. И се получи!!! Вече 3 дни не съм палила цигара. Ям по 1 кг. моркови на ден и около 4-5 пакетчета солети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар